Ízművészeti népdalok

Forrás: Présház.eu

“Az európai Balassi-folyamat egy lehetőség, hogy az egyébként is elképesztően gazdag magyar kultúrát jobban megmutassuk Európának” – vallja Perger István Guszty, a Borra-Való együttes muzsikusa. A zenekar kedvelt műfaja az úgynevezett gasztrofolk, azaz az ízművészeti népdal.

- A Borra-Való együttes milyen fő gondolatot akar fölébreszteni művészetével a közönségben?

- A Borra-Való együttes műfaja a gasztrofolk. Fő feladatunknak az igényes szórakoztatást tekintjük,
miközben a kulturált borfogyasztás szépségeit énekeljük meg. Dalaink jórészt ivásról, evésről,
szórakozásról szólnak, de több dalszövegükben fontos mondanivaló a mértéktartás. Úgy gondoljuk, ez igen fontos gondolat és bízunk abban, hogy nyitott fülekre talál a közönség köreiben!

- Önök a magyar borműveltséget irodalommal és zenével házasítják. Mitől remélik, hogy létrejöhet a harmónia?

- Ez a harmónia már létrejött! A saját szerzemények mellett találhatók a műsorban népdalok is, de Vajda János és Petőfi Sándor verseit is „megénekeljük”. Az Ő verseik, költészetük és a mi zenénk egységet alkotnak, amit bordaloknak hívunk.

- Miért érzik fontosnak, hogy bekapcsolódjanak az európai Balassi-folyamatba?

- Az európai Balassi-folyamat egy lehetőség, hogy az egyébként is elképesztően gazdag magyar
kultúrát jobban megmutassuk Európának. A Borra-Való együttes, ennek a színes palettának egy vidám, szórakoztató színfoltja, ezért tartjuk fontosnak, hogy szélesebb körben is megtapasztalják, hogy nem csak „sírva vígad a magyar”!